Cronologia anterior al Segle XX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

► Prehistòria: Els historiadors constaten que aquesta zona ja va ser habitada a la prehistòria amb l’existència, a les Coves del Drach, d’un corredor de l’època de bronze.

 

► Segle IV: D’aquesta època destaquen les restes de la basílica paleocristiana de Sa Carrotja, un dels pocs testimonis materials de les primeres etapes del cristianisme a Mallorca. Actualment, a l’Avinguda Joan Amer, es pot contemplar la pila baptismal; una petita piscina cruciforme on els infants eren batiats per immersió. El descobriment d’una nau romana, ratifica la hipòtesi de que el port ja va ser utilitzat durant la dominació romana.

 

► Edat mitja: durant aquest període la zona es va seguir utilitzant com a port i com a refugi de pescadors.

 

►1260: Aquest any un vaixell amb pescadors italians aconseguí arribar a les nostres costes després d’una gran tempesta portant un Sant Crist i  una imatge de la Verge amb el nin en els braços. El nom de Porto Cristo seria fruit d’una promesa per haver arribat sans i estalvis. Segons la llegenda aquest Sant Crist és el que és venerat a l’Església dels Dolors de Manacor.

 

►1282: Existeixen referències que aquest any pescadors de la zona ja anaven a vendre peix a la plaça de Manacor.

 

►1577: Es construeix la Torre dels Falcons. Aquesta torre de vigilància i senyals formava part de la xarxa de torres de defensa que alertaven de pirates a la costa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

►1851: Es construeix el far.

 

►1888: Es va establir, a demanda dels viticultors de Manacor,  una duana de segona classe que permetia l’exportació de vi. Així existia un vaixell, el Pastilla White, que setmanalment feia el trajecte Porto Cristo- Barcelona transportant mercaderies i persones. Però la crisi de la fil•loxera va fer desaparèixer la totalitat de la vinya, una greu crisi comercial i la clausura de la duana al 1891.

 

►1888: El 20 d’abril, el Marqués de Reguer presenta a l’Ajuntament de Manacor un “Projecte de barriada de cases” que desitja construir en els seus terrenys de “Sa Marineta” i al qual es dóna el nom de Colònia del Carme. Aquest plànol, amb molts dels noms dels carrers actuals, representa el punt de partida del Porto Cristo d’avui.

 

►1889: El primer padró data d’aquest any i consta de només 4 fulls.

 

►1890: Es construeix la primera capella (futura església del Carme). Aquesta capella ràpidament va quedar insuficient ja què el poble anava creixent dia a dia, sobretot els mesos d’estiu.

 

►1891: Es publica la “Guia Manual de las Islas Baleares” de Pere d’Alcantara Peña on apareix escrit, per primera vegada, el topònim Porto Cristo.

 

►1896: Aquest any es descobreixen les Coves del Drach. Tot i que al 1338 apareix la primera notícia escrita en un missatge de Rover de Rovenach, governador de l’Illa, al batle de Manacor. De llavors ençà han rebut milions de visitants però cal destacar que és a partir del 1925 que es comencen a organitzar de forma estable les excursions de turistes.