Les festes són un magnifica ocasió per desconnectar de la rutina diària i passar-ho bé. Però en un món cada vegada més globalitzat, conservar les tradicions també ens permet mantenir i donar a conèixer el tarannà del nostre poble a les generacions més joves, als nou vinguts i als turistes que ens visiten.

 

►La Mare de Déu del Carme

Com no podia ser d’una altra manera en un poble fundat per pescadors, la patrona de Porto Cristo és la Mare de Déu del Carme. Durant una setmana es celebren nombroses activitats però l’acte central és la processó marítima de cada 16 de juliol. L’horabaixa, després de la missa en honor de la Patrona, la processó- encapçalada pels mariners que porten la imatge de la Mare de Déu del Carme- parteix de l’església i passa per diversos carrers fins arribar al moll. Allà la Mare de Déu és embarcada i, acompanyada per un gran nombre de barques de pesca i d’esbarjo ben engalanades,  continua la processó per la mar.

 

►Sant Antoni

Una de les festes més tradicionals que arriba puntual cada 17 de gener és Sant Antoni. Es tracta d’una festa molt arrelada als costums populars de la pagesia. Així els nostres repadrins demanaven protecció a Sant Antoni, patró dels animals domèstics.

 

Com a molts de pobles de Mallorca, el 16 de gener a Porto Cristo també s´encenen els foguerons. I mentre els dimonis encalcen els al•lots i la gent sopa de llonganissa o botifarrons torrats, el foc simbolitza la purificació, la renovació de la vida i el triomf del bé damunt del mal.

 

El dia 17, a la Plaça de Ses Comes se celebren les Beneïdes amb la desfilada d’animals,  de carrosses i comparses decorades amb motius rurals i amb constants referències a la vida del sant.

 

A la festa de San Antoni no poden faltar ni la música ni les gloses:

 

Sant Antoni és un bon sant

qui té un dobler li dóna

perquè li guard s’animal

tant de pell com de ploma.

 

►Reis Mags d’Orient

La Nit de Reis (del 5 al 6 de gener) és una nit màgica molt esperada pels infants. Dies abans, els nins i nines de Porto Cristo fan molta bonda i escriuen una carta als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar demanant tots els regals que desitgen.

Guiats per l’estrella d’Orient cada 5 de gener a vespre els tres Reis d’Orient arriben a Porto Cristo amb una gran vaixell i una barqueta més petita s’acosta al Martell a recollir-los per dur-los al moll. Allà els tres Reis d’Orient són rebuts per les autoritats i per la gent del poble. Després dels parlaments propis d’aquestes ocasions, els reis pugen a les seves carrosses i ben carregats de juguetes se’n van cap a l’església. Allà, un a un,  criden als nins i nines de Porto Cristo i els hi van entregant les juguetes que han demanat.

 

►Carnavals

 

Els carnavals a Porto Cristo són una festa més a celebrar per a tota la gent del poble. Grans i petits s'apunten a la bauxa de la rua i passacarrers concentrant anualment al passeig de la Sirena a gran nombre de persones dispostes a passar-s'ho bé. La Junta de Districte de Porto Cristo prepara la festa amb la convidada  d'un grup musical o d'un grup d'entreteniment per als més petits, els grans protagonistes. Les dues escoles organitzen també anualment una rueta i competint amb colors i alegria  es passejen els nins pel passacarrers aportant als carnavals de Porto Cristo una gran creativitat i imaginació.  Per acabar, amb l'enterro de la sardina,  es posa el punt i final als dies de festa.

 

►La Setmana Santa

La Setmana Santa és una celebració religiosa per commemorar la mort i la resurrecció de Jesús però que tradicionalment ha tingut una gran participació popular amb les processons i les confraries.

 

El Diumenge de Rams al matí, abans de la missa de les 11, la gent i sobretot els infants es reuneixen a les portes del Convent de les Monges per beneir els rams i les palmes. Posteriorment es realitza la processó fins a l’Església en commemoració de l’entrada de Jesús a Jerusalem.

 

El Dijous Sant la Confraria Verge del Carme de Porto Cristo realitza una sentida processo i el Divendres Sant s’organitza un espectacular enclavament i davallament de Jesús a la Platja.

 

La Setmana Santa pròpiament acaba el Diumenge de Pasqua amb la processó de l’Encontre que representa la trobada de Jesús ressuscitat amb la seva mare. Però molta gent de Porto Cristo també manté el costum de fer “Sa Berena” el dilluns de Pasqua i si el temps acompanya fer el primer banyo de l’any.

 

En relació a les festes de Pasqua, i com a la resta de pobles de Mallorca, hem de destacar la riquesa gastronòmica d’aquests dies amb les tradicionals panades, robiols i crespells.